سور … سرخ … چهارشنبه‌سوری … سیزده بدر
سور … سرخ … چهارشنبه‌سوری … سیزده بدر
وروز، جشن باستانی است که جایگاه ویژه‌ای دارد و همیشه با استقبال پرشکوه مردم روبرو شده است. جشن نوروز طبق شواهد موجود، در زمان هخامنشیان در تخت جمشید برگزار می­شده و حتی نگاره‌هایی که بر دیوارهای تخت جمشید نقش بسته­اند

نوروز، جشن باستانی است که جایگاه ویژه‌ای دارد و همیشه با استقبال پرشکوه مردم روبرو شده است. جشن نوروز طبق شواهد موجود، در زمان هخامنشیان در تخت جمشید برگزار می­شده و حتی نگاره‌هایی که بر دیوارهای تخت جمشید نقش بسته­اند، نشان از برگزاری این جشن می‌دهند. اما از برخی منابع برمی‌آید که نوروز، قبل از هخامنشیان نیز وجود داشته است.

«نورا الیزابت مری بویس» – پژوهشگر برجسته در رشته مطالعات آیین زرتشتی – می‌گوید: گاه‌شماری مذهبی در ایرانِ عصر کافران، رواج داشته که ظاهراً قدمت آن به روزگاران هند و ایرانیان می‌رسد و از قرار معلوم، هندوها و ایرانیان گاه‌شماری مذهبی مشترک داشته‌اند.

اسطوره‌شناس مشهور «جان هیلنز» می‌گوید: از کاخ تخت جمشید به ندرت برای مسائل سیاسی و مقاصد اداری استفاده می‌شده است و این مکان، تنها مرکز برگزاری آئین‌ها بوده است؛ یعنی صحنه اجرای جشن­های سالانه که مردمان تحت لوای امپراطوری هخامنشی در آنجا گرد می‌آمدند تا دیون خود را بپردازند و وفاداری خود را به شاهنشاه نشان دهند.

«مری بویس» در مورد تخت جمشید می‌نویسد: مشخصات گوناگون بناها و تندیس‌ها پاره‌ای از نظام آئینی سال است که بر لوحۀ سنگ­ها عینیت داده شده­اند. بر تمامی دیوارهای تخت جمشید، دعایی مفصل و طولانی نوشته شده است که به نوعی، رویای هخامنشیان در رابطه با روز نو و زندگی نو، با آن به یادگار گذاشته شده است.

 

چهارشنبه­ سوری / چارشنبه ­سوری

ظاهراً چهارشنبه‌سوری برگرفته از آئین‌های کهن ایرانیان است که در میان اقوام آریایی (ماد، پارس و پارت) رواج داشته است. کلمه “سور” در زبان کوردی به معنی “سرخ” است که ریشه و نژاد مردم کورد به مادها برمی‌گردد که از اقوام آریایی است. در ایران باستان، در پایان هر ماه جشن و پایکوبی به نام “سور” مرسوم بوده است و کم‌کم به تدریج جشن “سور” کم رنگ و در نهایت، تنها به چهارشنبه‌سوری آخر سال محدود شد.

امروزه ایرانیان، آخرین سه‌شنبه سال خورشیدی را با برافروختن آتش و پریدن از روی آن، به استقبال نوروز می‌روند. مردم در شب چهارشنبه‌سوری در کوی و برزن آتش‌های بزرگ می‌افروزند و از روی آن می‌پرند و ترانه “سرخی تو از من/زردی من از تو” را می‌خوانند.

 

سیزده نوروز / سیزده بدر

اساس تقسیم‌بندی سال ایرانیان، بر دوازده ماه و هر ماه مشتمل بر سی روز است. دوازده روز نوروز، نماد دوازده ماه سال است و سیزده نوروز نماد آشوب اَزلی پیش از آفرینش است. از آنجا که هر نوع آشوب پیش از نظم گرفتن، نحس محسوب می‌شود و این بی‌نظمی در روز سیزده نوروز است که گفته شده که دنیا پس از آن، رو به نظم می‌گذارد. به آب انداختنِ سبزه‌های تازه و به هم گره زده شده در سیزده نوروز یا سیزده بدر، نماد هدیه به ایزدِ آب یا «ناهید» است و گره‌زدن سبزه برای باز شدن بخت، تمثیلی برای پیوند زن و مرد برای تسلسل نسل‌ها است و مسابقه‌های اسب‌دوانی، یادآور کشمکش ایزد و دیو خشکسالی است.

روز سیزده بدر که “تیرروز” نام دارد، متعلق به فرشته یا امشاسپند یا ایزدسفیدِ مقدس است که در متون قدیمی پهلوی و اوستا “تیشتر” نام دارد. هیچ یک از روزهای سال در فرهنگ ایرانیان، نحس یا شوم شمرده نشده است و همچنین در هیچ یک از متون کهن و نوشتار هیچ نویسنده‌ای، از «سیزده بدر» به بدی یاد نکرده‌اند.

  • نویسنده : دکتر جمال یوسفی