رأی با طعم خون
رأی با طعم خون
اردوغان مدت‌هاست در پی فرصت مناسبی برای تهاجم نظامی علیه مناطقی از کردستان است. تورم اقتصادی بالا که منجر به پایین آمدن ارزش پول ترکیه و قدرت خرید مردم شده، احتمال ریزش آرای اردوغان را در انتخابات پیش رو، بسیار بالا برده است

چرا اردوغان به کردستان حمله می‌کند؟
– اردوغان مدت‌هاست در پی فرصت مناسبی برای تهاجم نظامی علیه مناطقی از کردستان است. تورم اقتصادی بالا که منجر به پایین آمدن ارزش پول ترکیه و قدرت خرید مردم شده، احتمال ریزش آرای اردوغان را در انتخابات پیش رو، بسیار بالا برده است، به‌همین دلیل و با توجه به اینکه نمی‌تواند بحران اقتصادی ترکیه را مدیریت کند به حیله‌گری روی آورده است و تلاش می‌کند با انحراف اذهان مردم و تحریک روحیه ناسیونالیستی ترک‌های ترکیه، نقشی را برای خود تعریف کند که در صدد بازسازی عظمت و شکوه امپراتوری عثمانی است.
این شگرد اردوغان که برای کسب رأی بیشتر به مناطقی از کردستان حمله می‌کند، شگرد نخ‌نمایی است که بسیاری از سیاستمدارانی که دچار بحران عدم مشروعیت و ناکارآمدی هستند از آن استفاده می‌کنند. بر طبق نظرسنجی‌های متعددی که انجام شده است، احتمال ریزش آرای اردوغان در انتخابات پیش رو زیاد است.
– رقیبان منطقه‌ای ترکیه یعنی ایران و روسیه خود درگیر بحران‌های عمده‌ای هستند که توانایی تأثیرگذاری منطقه‌ای آنها را بسیار کاهش داده است. ایران با بزرگترین اعتراض مردمی تاریخ خود، دست به گریبان است و روسیه در باتلاق اوکراین گرفتار آمده است و سیاست‌های منطقه‌ای‌شان را تحت‌الشعاع خود قرار داده است.
عربستان سعودی، دیگر رقیب منطقه‌ای ترکیه، اکنون روابط نسبتاً حسنه‌ای با ترکیه دارد و اردوغان از این بابت نیز ظاهراً نگرانی چندانی ندارد. به‌ویژه آنکه، اگر تنش میان ایران و عربستان، که در چند ماه اخیر روابط‌شان رو به تیرگی نهاده است و حتی در رسانه‌های غربی احتمال حمله نظامی ایران به این کشور مطرح شد، بیشتر، بالا بگیرد، ترکیه با عربستان سعودی ضعیف‌تری روبه‌رو خواهد بود و در نتیجه با خیال راحت‌تری، جاه‌طلبی‌های منطقه‌ای خود را پیگیری می‌کند.
– با این حال، اردوغان، زمان نامناسبی را برای تهاجم نظامی انتخاب کرده است. بحران اقتصادی ترکیه در حدی است که این شگرد اردوغان نمی‌تواند آثار منفی و عینی آن را از اذهان بزداید و از چشم‌ها پنهان کند. اکنون دست اردوغان برای بسیاری از مردم ترکیه و احزاب مخالف رو شده است که نتواند با این حیله‌ها بر رفتار انتخاباتی مردم تأثیر بگذارد و آرای مردم را به نفع سبد رأی خود، هدایت کند.
علاوه بر این، وضعیت معنوی کردها در افکار عمومی ترکیه، ایران و کشورهای غربی، بهبودی فراوانی به‌دست آورده است. سرچشمه و سرآغاز شعار «ژن – ژیان – آزادی» کردستان است و این شعار و نام «ژینا»، اکنون در سراسر جهان، طنین‌انداز، الها‌م‌بخش جنبش‌های اجتماعی و رمز ( نماد) رهایی شده است.
با این اوصاف، اگر دولت ترکیه علیه کردها دست به تهاجم نظامی زمینی بزند، احتمالاً با واکنش شدید افکار عمومی در کشورهای مختلف، موضع‌گیری نهادهای بین‌المللی و کشورهای غربی مواجه شد، هزینه‌های بسیاری را بر اردوغان تحمیل خواهند کرد و در نهایت مانع از آن خواهند شد که به اهداف خود در کسب پیروزی در انتخابات که هدف نهایی وی است، برسد.

 

  • نویسنده : خالد توکلی